Home / Съвети / Съвети за отопление “Зима 2017-2018”

Съвети за отопление “Зима 2017-2018”

Closeup of burning wood pellets in oven.

Зимата наближава и всички знаем какво означава това за нас – високи сметки за ток. Ние знаем за методите за отопление – на ток, центално парно, газ, дърва, пелети, въглища. Но кой от тези варианти е най-икономически изгоден за предстоящата зима?

Последните анализи на специалистите показват, че най-скъпо излиза отоплението на ток. Цените на електроенергията постоянно нарастват, а с това и месечните ни сметки. Според сметките, отоплението за зимния период на среден по размер апартамент са между 1 400 и 1 600 лева.

Централното парно и отоплението на газ се нареждат на второто място по разход на домакинството. С тях можем да очакваме в края на “Зима 2017-2018” джоба ни да олекне с между 1 000 и 1 300 лв. Важно е да имате предвид, че при отоплението на газ са възможни и непридвидими фактори, които могат да променят леко сумата за зимния период.

За поредна година най-евтиното решение за отопление остава отоплението на пелети, дърва и въглища. С тези методи ще успеем да бъдем на топло само срещу 800 лв. за сезона. при тези методи обаче има фактори, които могат да увеличат цената на отоплението под формата на допълващи разходи. Също така имайте предвид, че този тип отопление не е за всеки. Оборудването на пелетно отопление е сравнително скъпо, а отоплението на дърва и въглища не винаги е сред най-чистите и безопасни методи за сгряване през зимата.

About Мебелчо